Home
 
Despre institutie
 

Legislatie
Conducere
Organizare
Programe si strategii
Rapoarte si studii
Informatii de interes public
 

Solicitare informatii
Buletin informativ (Legea 544/2001)
Buget din toate sursele de venituri
Bilanturi contabile
Achizitii publice
Declaratii de avere si de interese
Formulare
 
Utile
 

Servicii oferite
Informatii someri
Locuri de munca vacante
Cursuri de calificare
Bursa locurilor de munca
Eures
Statistici
Procedura pentru depunerea documentatiei si obtinerea adeverintei necesare la O.R.I.
Lista societatilor acreditate pentru prestarea serviciilor de ocupare in Municipiul Bucuresti
Ucenicia la locul de munca
Stagiatura
Economie sociala
 
:: ... Cautare in site ... ::
 

 

 

NOUATATI LEGISLATIVE
 

OUG nr. 60/28.09.2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

 
     
 
Noutati legislative prevazute de OUG nr. 60/2016
 
     
 
 • pentru someri
 
  Prima de activare
  • somerii înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, în situatia în care se angajeaza cu norma întreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare în valoare de 500 lei.
  • nu beneficiaza de aceste prevederi persoanele care se încadreaza la angajatori cu care au fost în raporturi de munca sau de serviciu în ultimele 12 luni.
  • persoanele care beneficiaza de prima de activare au dreptul la mentinerea acesteia si în situatia în care, în perioada de 3 luni de la angajare, le înceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se încadreaza, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleasi conditii.

Prima de incadrare

  • Persoanele înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se încadreaza în munca, potrivit legii, într-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea în care îsi au domiciliul sau resedinta, pot beneficia de o prima de încadrare, neimpozabila pe o perioada de 12 luni.

Prima de incadrare se acorda doar persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori îsi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta în zonele prevazute în Planul national de mobilitate stabilit prin ordin al Ministerului Muncii.

Prima de instalare

  • Persoanele înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se încadreaza în munca, potrivit legii, într-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea în care îsi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, îsi schimba domiciliul ori îsi stabilesc resedinta în localitatea respectiva sau în localitatile învecinate acesteia pot beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, destinata:
   - stimularii încadrarii în munca
   - asigurarii cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua resedinta
   - si/sau pentru reîntregirea familiei, dupa caz.
  • Prima de instalare se acorda în cuantum diferentiat, astfel:
   - 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se încadreaza în munca, potrivit legii, într-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, îsi schimba domiciliul sau îsi stabilesc resedinta;
   - 15.500 lei pentru persoanele înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se încadreaza în munca, potrivit legii, într-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, îsi schimba domiciliul sau îsi stabilesc resedinta, în situatia în care sunt însotite de membrii familiei iar în cazul familiei monoparentale, în situatia în care sunt însotite de copilul sau copiii aflati în întretinere.
   - in cazul în care ambii soti îndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare unul va primi suma de 12.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare în cuantum de 3.500 lei.
  • Prima de instalare stabilita în cuantumurile prevazute mai sus se acorda în doua transe, astfel:
   - transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalarii;
   - transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare se acorda doar persoanelor care au domiciliul sau resedinta ori îsi stabilesc noul domiciliu sau noua resedinta în zonele prevazute în Planul national de mobilitate stabilit prin ordin al Ministerului Muncii.

 

 
 
 • pentru angajatori
 
 
  • angajatorii care încadreaza în munca, pe perioada nedeterminata, someri în vârsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma în cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
  • angajatorii care în raport cu numarul de angajati, si-au îndeplinit obligatia, potrivit legii, de a încadra în munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca încadreaza în munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni beneficiaza pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, de o suma în cuantum de 900 lei.
  • angajatorii care încadreaza în munca, potrivit legii, someri care, în termen de 5 ani de la data angajarii, îndeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta, daca nu îndeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pâna la data îndeplinirii conditiilor respective, de o suma în cuantum de 900 lei.
 

Adresa Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti:
     
  Strada Spataru Preda nr.12 , sector 5 , Bucuresti  
  Telefon: 021.316.29.03 ; 021.316.55.08 ; 021.316.28.87 ; 021.316.92.50  
  Fax: 021.316.22.45  
  E-mail: amofm@buc.anofm.ro  

 
  
Copyright A.M.O.F.M. Bucuresti